duminică, 13 decembrie 2009

Huna si Meditatia HOOPONOPONO


Preotii vindecatori (Kahuna) din Hawaii au descoperit ca vinovatia este cauza numarul unu a aparitiei bolii in corpurile mental, emotional si fizic. Ei au creat un ritual de vindecare, menit sa puna lucrurile in ordine.
In principiu, in Hawaii nu existau boli mentale sau fizice inainte de afluxul de vestici in insula. Astazi, puternicele tehnici de vindecare, cum este Hooponopono si intreaga cunoastere pe care o cuprinde, ies acum la lumina, fiind predate ca Huna, sau Secretele.
Hooponopono este continuitatea relatiilor. Este extrem de eficient in cazul traumelor sufletesti si al eliberarii de sentimentelor de vinovatie. Te mai prapadesti de dorul cuiva, chiar dupa trecerea anilor? Este foarte greu sa treci peste iubirea ta pentru o persoana care ti-a frant inima, sau peste moartea cuiva drag? Hooponopono pune capat acestor stari si te ajuta sa mergi mai departe, sa depasesti perioada de suferinta. Durerea este naturala si, spun unii, chiar necesara. Invinuirea de sine, razbunarea sau depresia – nu sunt. Si, in mod cert, furia si vinovatia nu fac decat sa va raneasca pe voi si pe cei din jurul vostru.
Eu am invatat Huna de la Tad James, care a locuit si a studiat in Hawaii, cu Kahuna David Bray si cu alti Kahuna, timp de 20 de ani, pana cand am fost considerat apt sa termin studiile si sa predau. Am citit, de asemenea, enorm de mult si am inclus tot ceea ce am invatat in cursurile mele si, de buna seama, in viata mea. Imi cer iertare pentru orice ganduri sau cuvinte care nu reflecta adevaratele invataturi si practici ale Kahuna.

Ce este Huna?

Huna este sistemul de cunoastere care cuprinde stravechile arte hawaiiene de vindecare, principiile spiritualitatii si codul vietii corecte. Huna este echivalentul stravechilor invataturi ale multor alte popoare indigene. In mod obisnuit, Huna era numita Ho`omana, sau crearea energiei, folosirea Fortei Vietii pentru vindecare si evolutie. Huna a fost considerata un sistem de cunoastere psiho-spirituala, ce este aplicata pentru vindecarea mintii, trupului si a sufletului si pentru conectarea cu spiritul. Un Kahuna este Cel care detine Maiestria Secretelor tuturor lucrurilor (cam cum sunt cei cu grad de Doctor in diverse stiinte). In mod obisnuit, ne gandim la Kahuna ca la un fel de preot sau vindecator spiritual, care cunoaste misterele celor trei minti ale fiintei umane: Mintea Subconstienta, Mintea Constienta si Sinele cel mai Inalt - cu o constiinta elevata; practicantii Kahuna stiu cum sa foloseasca eficient diferite tipuri de energie pentru atingerea echilibrului si a vindecarii. Iar ei stiau asta cu mii de ani inaintea lui Freud! De fapt, cea mai renumita carte despre Kahuna este cea a lui Maxwell Freedom Long, Stiinta Secreta din Spatele Miracolelor.
Hooponopono
Intelegerea modului in care actioneaza cele trei minti a determinat, probabil, initierea ritualului Hooponopono, cheia oricarei vindecari. Hooponopono inseamna, de fapt, sa faci lucrurile asa cum trebuie, just, corect – cu referire la lumea voastra inconjuratoare. Procesul de vindecare Hooponopono implica iertare, armonizare, bunavointa si eliberarea urii si a vinovatiei si eliberarea de trecut. Kahuna considera ca vinovatia genereaza cele mai multe imbolnaviri si face ca lucrurile sa mearga anapoda in viata voastra. Vestea buna este ca majoritatea vinovatiilor voastre nu este intemeiata.
In Hawaii , se considera ca exista trei feluri de greseli si ca nu toate sunt pacate, desi noi avem tendinta de a le considera ca atare!
• Prima este Hala: sa te abati de la cale, sa comiti erori, sa faci o greseala sau sa eviti adevarul. Facand astfel, poti, in mod necugetat, sa ranesti pe cineva, dar acesta nu este un pacat. Dragii mei, daca toate greselile noastre ar fi pacate, am fi in iad, nu-i asa? Dar, cui ii place sa isi recunoasca greselile? Astfel, acestea sunt impinse jos, in adancul fiintei noastre si/sau renegate, si ne pot face sa simtim nenumarate vinovatii.
Al doilea tip de greseala este Hewa: excesul si lacomia, care nu este pacat, desi este considerata mai rea decat Hala si, cel mai adesea, va raneste si pe voi, dar, intr-un anume fel, si pe ceilalti. Hewa include si situatiile in care, avand nevoie, luati de la altii mai multa energie decat doresc ei sa va ofere.
Cel de-al treilea tip este singurul pacat adevarat: Ino, ranirea intentionata a altei persoane si actiunile desfasurate cu ura (Notati ca sexul nu este considerat, in niciun fel, un pacat!).
Mai exista un alt fel de vinovatie neintemeiata; parasirea unei relatii, faptul ca nu actionezi din iubire, sau ca nu esti perfect. Ne auto-judecam cu asprime, si aceasta trimite un mesaj Subconstientului nostru, ca nu suntem suficient de buni si ca nu meritam prea multe. De aceea, nu ne iubim pe deplin; iar “pierderea iubirii este asociata, in mod frecvent, cu probleme de sanatate, imbolnavire si declinul calitatii vietii”.
Pacat si vinovatie
Iertarea este necesara in toate cazurile. Trebuie sa ii iertati pe ceilalti, dar, este imperativ, pentru sanatatea si starea voastra de bine, sa va iertati pe voi insiva. Acesta este secretul vindecarii depline. Poate sa mai fie nevoie de altceva, dar, cel mai adesea, ritualul iertarii, Hooponopono, are grija de rezolvarea problemelor.
Ino este, in mod cert, singurul tip de pacat care necesita iertare. Dar, cat de des va ocupati de Ino? Ganditi-va la asta. Ma aventurez sa ghicesc ca nu ati facut asa ceva de cand erati copii. Asadar, cata vinovatie purtati in voi? De mult, cel mai faimos Huna din Vest scria:
„Practicantii Kahuna stiau ceea ce psihanalistii au cercetat pana la disperare. Este vorba de faptul ca, atunci cand un om a „pacatuit”, iar Sinele inferior (Mintea subconstienta) si Sinele mijlociu (Mintea constienta) sunt de acord ca el a pacatuit, Sinele inferior poate avea ideea fixa ca pacatul trebuie pedepsit. In acest caz, Sinele inferior seteaza comanda de pedeapsa, prin boala sau accidente”.
Ideile fixe devin obsesii, iar vinovatia creeaza obsesii subtile, inselatoare, intrucat Sinele inferior nu are capacitatea de a rationa. Daca Mintea constienta preia ideea ca persoana respectiva pacatuieste si o planteaza in Subconstient, si chiar daca mai tarziu se produc schimbari in Mintea constienta, Subconstientul poate inca sa creada ca a fost un pacat. Aceasta poate da nastere bolii.
Examinati-va credintele si observati daca puteti inceta sa va mai invinovatiti singuri. Folositi-va constiinta drept calauza si nu ca pe un gardian! Daca aveti mustrari de constiinta, acestea poarta un mesaj conform caruia mai aveti posibilitati de evolutie. Considerati ca ati actionat in cel mai bun mod pe care il aveati atunci la indemana, intr-un scop bun si doar nu puteati vedea posibilitatea ca toata lumea sa castige. Pe parcursul actiunilor voastre, daca intentia nu a fost sa raniti pe cineva, era, probabil, cea mai buna abordare pentru toti cei implicati. Cu toate acestea, chiar daca schimbarea credintelor adanc inradacinate nu se realizeaza batand din palme, speranta exista: ritualul iertarii.
Iertati-va pe voi insiva (Sinele vostru Superior o face)
Actul de a cere iertare si a repara nedreptatile face parte din cultura vestica si din majoritatea religiilor. Il regasim in Catolicism (confesiunea si penitenta), la Alcoolicii anonimi (unul dintre cei 12 pasi) si in familia noastra – orice mama isi invata copiii sa ceara scuze. Judecatorii mai intelepti joaca, uneori, un rol de Kahuna, prin stabilirea unor indatoriri reparatorii, care nu numai ca rasplatesc victima, dar constituie un fel de vindecare si pentru cel care a gresit.
Daca nu va puteti convinge Subconstientul ca nu ati pacatuit, trebuie, si puteti, sa calmati lucrurile prin cainta: cerand iertare si facand un sacrificiu (probabil ca intelegerea gresita asupra sacrificiului uman in Hawaii vine din aceasta practica). Cand spun sacrificiu, ma refer la a renunta la ceva, la timp si energie pentru a indrepta lucrurile fata de cineva pe care l-ati ranit. De altfel, hawaiienii sunt invatati din copilarie sa ierte neconditionat pe oricine si sa isi ceara scuze. Emotiile reprimate, cum sunt vinovatia si furia, creeaza toxine in corpul vostru. Practicantii Kahuna spuneau ca voi nu vreti sa aveti de a face cu ele, punand vechile emotii negative in saculeti negri, pe care ii inghesuiti in corpul vostru (metafizic sau eteric). Ele blocheaza caile neuronale si energetice, astfel incat corpul nu se mai poate auto-vindeca, rezultand boala si depresia.
Ierarea de sine te poate vindeca. Iertarea altcuiva nu scuza actiunile acestuia si nici nu iti diminueaza puterea, ci te elibereaza. De ce? Pentru ca, de fapt, te ierti tot pe tine: tu esti ceilalti. La nivel spiritual, toti suntem Unul.
Si iata si vestea buna. Din punct de vedere spiritual, Mintea Subconstienta este cea care comunica cu Sinele tau Superior, cu Creatorul si cu Universul. Mintea ta Subconstienta (Sinele inferior, cum il numeste Long) nu poate face niciun rau Spiritului. In consecinta, tu nu poti pacatui fata de Dumnezeu. Mintea ta Subconstienta este prea mica pentru a putea face asta. „Nimic nu este pacat, atata vreme cat nu raneste pe nimeni”.


MEDITATIE HOOPONOPONO

De cateva ori:
Inspirati, retineti aerul;
Expirati, retineti aerul.

Draga Tata, Preaiubit Creator,
in care imi aflu odihna si salasul, si in care fiinta mea exista,
Iti multumesc pentru ca mi-ai oferit o noua zi
in care sa pot invata caile Tale,
in care sa-ti pot sluji Tie si Creatiei Tale.
Imi pare rau ca te-am uitat si ca am uitat cine sunt eu, cu adevarat,
si care este scopul meu real.
Prea-marite Doamne, te rog, iarta-ma.
Te iubesc si iti multumesc pentru iubirea ta neconditionata,
Tie, care imi reamintesti ca sunt creat dupa chipul si asemanarea Ta,
o magnifica fiinta spirituala, o splendida fiinta de lumina.
Si chiar si asa, eu Te-am uitat
si mi-am uitat menirea, de atatea ori inainte.
Eu, in mod profund si total, ma accept si ma iert pe mine
Si pe oricine altcineva care ar putea fi implicat
Si decid sa fiu mai atent in viitor.

Sine al meu cel mai Inalt, tu esti conexiunea mea cu Divinitatea,
Tu esti sursa intregii inspiratii, tu esti partea din mine care salasluieste alaturi de Creator.
Tu esti mesagerul care imi aduce gandurile de iubire ale lui Dumnezeu,
compasiunea si intelegerea.
Tu esti calauza mea interioara care asculta rugaciunile mele si le inalta in dimensiunile ceresti.
Imi pare rau daca, de-a lungul timpului, dragul meu Sine Superior, felul in care m-am purtat a pus obstacole in calea ta.
Te rog, iarta-ma.
Te iubesc si iti multumesc pentru tot ceea ce faci
pentru ca eu sa pot experimenta o viata plina de abundenta, iubire si sanatate.
Si chiar si asa, comportamentul meu si gandurile mele nu sunt intotdeauna in concordanta cu planul tau.
Dragul meu Sine Superior, cu profunzime si in totalitate, ma iubesc, ma accept si ma iert, pe mine si pe oricine altcineva care este implicat.

Draga mea Minte,
Tu esti partea din mine care imi da posibilitatea sa comunic cu lumea din afara.
Dragul meu Sine Superior,
Imi pare rau ca am acceptat ganduri negative in constiinta mea, fara sa ma opun.
Te rog, iarta-ma.
Te iubesc si iti multumesc.
Acum, decid sa fiu mai atent, drag Sine Superior, la calitatea gandurilor mele,
pentru a patrunde in dimensiunea ta.
Decid acum sa vad si sa spun bun venit gandurilor de iubire, curaj, speranta, sarguinta, protectie si compasiune.
Iti multumesc pentru ca purifici si anulezi toate gandurile negative indreptate asuprea mea si a altora.
Si chiar si asa, am permis, uneori, ca ganduri negative sa intre in mintea mea.
Dragul meu Sine Superior, cu profunzime si in totalitate, ma iubesc, ma accept si ma iert, pe mine si pe oricine altcineva care a contribuit la aceasta.

Dragi amintiri,
Voi sunteti vocea negativa a ego-ului meu, sursa tuturor dificultatilor pe care le experimentez in viata mea.
Imi pare rau ca sunteti, inca, acolo.
Stiu ca eu nu pot sa va fac sa taceti, sau sa va scot afara.
Pentru ca, daca as fi putut, as fi facut acest lucru deja, cu draga inima.
Dar, chiar si asa, voi sunteti inca acolo, aducand suferinta in viata mea.

Dragul meu Sine Superior, cu profunzime si in totalitate, ma iubesc, ma accept si ma iert, pe mine si pe oricine altcineva care a fost implicat.

Eu sunt o magnifica fiinta spirituala, o splendida fiinta de lumina
si stiu ca ii pot cere Creatorului meu sa va purifice si sa va elibereze din constiinta mea.

Acum, imi asum intreaga responsabilitate, drag Sine Superior, pentru existenta voastra, dragi amintiri, oricum ati fi voi si de oriunde ati fi venit.

Stiu ca felul in care ma comport, toate reactiile si gandurile inaintasilor mei sunt responsabile pentru faptul ca voi va aflati acolo, dragi amintiri.
Eu va iubesc si va multumesc pentru ca mi-ati oferit oportunitatea de a prelua controlul si de a realiza unificarea mintii mele.

Iar acum, te rog, drag Sine Superior, sa lasi sa plece, sa eliberezi amintirile.
Misiunea ta a fost indeplinita si nu mai este necesara.
Lasa-le sa plece, elibereaza-le.

Iar acum, il rog pe Tatal meu Ceresc, ca tu, drag Sine Superior, sa purifici toate aceste amintiri si sa anulezi toate efectele negative, in timp si spatiu.
Si chiar si asa, stiu ca sunt responsabil pentru amintirile mele.
Cu profunzime si in totalitate, ma iubesc, ma accept si ma iert, pe mine si pe oricine altcineva care a contribuit la aceasta.

De cateva ori:
Inspirati, retineti aerul;
Expirati, retineti aerul.

4 comentarii:

TAMAIA - Frankincense doTERRA

Despre uleiul de tamaie cred ca a auzit toata lumea ce poate face, insa ce nu se stie sau pe ce nu prea s-a insistat este faptul ca Ta...